Ooit al eens gehoord van het Content Creator Protocol (CCP)?

Ooit al eens gehoord van het Content Creator Protocol (CCP)? Een must-read voor elke ondernemer die een samenwerking aangaat met content creator of influencers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor ondernemers is het dus zeker en vast interessant om ook op de hoogte te zijn van de verplichtingen die content creators moeten volgen. U bekijkt dit dus het best vooraleer u de samenwerking opstart.

Content Creator Protocol

Content creators, influencers en vloggers moeten niet alleen creatief zijn in het maken van video’s, maar moeten zich ook meer en meer onderdompelen in de juridische wereld. Zo worden zij om de oren geslaan met allerlei recente wetgeving. Als creatieve duizendpoot heeft een content creator daar uiteraard niet altijd zin in…Ook ondernemingen die influencers aanspreken willen uiteindelijk dat de promotie van hun business op een vlotte en correcte manier gebeurt. 

Voor ondernemers is het dus zeker en vast interessant om ook op de hoogte te zijn van de verplichtingen die content creators moeten volgen. U bekijkt dit dus het best vooraleer u de samenwerking opstart.

In een vorige blog lieten we jullie al kennis maken met de voordelen van het afsluiten van goede contracten. Dit geldt zowel voor de influencer als voor de onderneming zelf. In deze blog gaan we dieper in op de fase nà het contract. Hoe kan een influencer op een correcte manier promotie maken op uw sociale media kanalen? 

Vlaanderen heeft in mei 2021 de Europese richtlijn Audiovisuele Mediadiensten opgenomen in het Mediadecreet. De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) is bevoegd om hierover toezicht uit te oefenen en heeft het Content Creator Protocol opgemaakt. Dit geldt enkel in…Vlaanderen.

Dit decreet is enkel van toepassing op audiovisuele mediadiensten waarbij de content creator beslist om video’s de wereld in te sturen via Instagram, Tiktok en andere kanalen én de content creator hiervoor ook nog eens beloond wordt door de uw onderneming. 

Zo bestaat het Content Creator Protocol uit drie grote thema’s, waarvan het luikje ‘commerciële communicatie op sociale media’ kort zal worden besproken.

Wanneer de video een auditieve en/of visuele vermelding van uw merk, product of dienst vermeldt EN u hiervoor aan de content creator een voordeel geeft, dan is er sprake van commerciële communicatie. Wees u ervan bewust dat een voordeel moet niet altijd geld moet zijn. U heeft ook de mogelijkheid om gratis tickets aan te bieden voor evenementen, kledij toe te sturen, een gratis restaurantbezoekje te geven… 

Bijgevolg is de content creator verplicht om altijd drie stappen te vermelden in de video die hij of zij maakt voor uw onderneming (! geen foto). Enkel zo communiceert de content creator op een eerlijke en transparantie manier. Het doel hiervan is om oneerlijke marktpraktijken en de misleiding van de consument te voorkomen. 

Zo moeten zij:

1.    commerciële communicatie met ‘advertentie’ (Eng: advertising) of ‘publiciteit’ aan het begin van de beschrijving van het product of de dienst opnemen. Dit mag met of zonder #hashtag;
2.    uw bedrijf vervolgens taggen @; 
3.    binnen het platform (Youtube, Instagram (reels/stories), Tiktok) aangeven dat het om een betaald partnerschap gaat. Indien een video op meerdere kanalen wordt gepubliceerd, dan moeten zij deze stappen op elk kanaal vermelden.

Indien de content creator de regeltjes niet volgt, dan hebben wij in een vorige blog aangegeven wat uw mogelijkheden zijn. Een goede contractuele basis blijft dus essentieel. Enkel zo kunnen wederzijdse afspraken worden afgedwongen.

Niet alleen u als ondernemer, maar ook buitenstaanders kunnen klachten indienen. De VRM kan op ieder moment controleren of uw posts wel voldoen aan de bepalingen van het Mediadecreet. Er kan in dat geval een waarschuwing volgen…Blijven er klachten komen en blijft u de wetgeving naast u neerleggen, dan kunnen er sancties volgen. De VRM kan dit ook op eigen initiatief opstarten.

Wees niet getreurd want het Mediadecreet is niet het enige stuk literatuur waar content creators  zich moeten doorworstelen…Denk maar aan de Influencer Marketing Richtlijnen waarbij er regels worden opgelegd wanneer er een bericht of foto wordt gedeeld. Ook het wetboek van economisch recht (WER) en de algemene regels voor reclame op zowel video’s, foto’s als berichten mogen niet uit oog verloren worden. U bent als ondernemer dus ook best heel goed op de hoogte.

Wenst u als ondernemer te weten waaraan u zich moet verwachten wanneer u in zee gaat met een influencer? Laat dan zeker niet na om Mint advocaten te contacteren.

Blijf steeds op de hoogte en volg onze updates via Facebook en LinkedIn. Of schrijf je in op onze nieuwsbrief

 

Contacteer ons

Gerelateerd nieuws

 

Is de freelancer aansprakelijk voor de fouten die hij maakt?

Tijdens de uitvoering van een opdracht kan er al eens een schadegeval ontstaan. Als de werknemer een fout zal maken, zal het bedrijf of de werkgever worden aangesproken. Maar is dit ook het geval bij een freelancer?

 

Wat is schijnzelfstandigheid?

Over schijnzelfstandigheid bestaan er veel vooroordelen en onduidelijkheden. In deze blog verduidelijken wij wat het is, wat de criteria zijn en de mogelijke gevolgen
 

 

Freelancers vs. werknemers

Ondernemingen zitten vaak met de vraag of ze beter samenwerken met een werknemer of een freelancer. Beiden hebben elk hun voor- en nadelen. Aan de hand van een aantal topics lijsten we voor u de grootste verschillen op zodat u als onderneming een doordachte beslissing kan nemen. 
 

 

Grensoverschrijdend telewerk na 30 juni 2023

Heeft u werknemers die als gevolg van de COVID-19 maatregelen grensoverschrijdend telewerk verrichten en erop staan dit nog steeds te doen? Dan is 1 juli 2023 een belangrijke datum voor u.